Allereerst: geen nieuws van Willy N. (zie vorige post). Boeh!
Ten tweede: ik heb eens jullie hulp nodig. In de Muurstraat staan mooie dieprode zonnebloemen, opgekweekt uit zaadjes van Wim Lybaert. Ik kreeg al een paar keer de vraag of ik zaadjes kon oogsten voor volgend jaar en met de hulp van Internet leek dat een makkie (wachten tot de zonnebloem uitgebloeid is en het zaad thuis laten drogen). Ik oogstte dus een zakje eigen zonnebloemzaadjes, en om de mensen geen kat in een zak te geven, dacht ik eens een kiem-experimentje te doen. En ziehier het resultaat:
Rechts (label Wimmie), zijn twee zaadjes van Wim Lybaert die ik plantte en bijna meteen ontkiemden. Slaagpercentage 100%.
Links (label Eigen Kweek), zijn eigen geoogste zaadjes. Ik startte met drie zaadjes, maar na tien dagen was nog geen enkele zaailing te zien. Daarna zaaide ik in datzelfde potje nog eens dertig eigen zaden, waarvan slechts één kwam piepen. Slaagpercentage 3%. Dus nu is de vraag: wat doe ik verkeerd?? Iemand enig idee? Of doet Wim Lybaert één of andere speciale handeling met zijn zonnebloemen, waardoor de volgende generatie enkel kan bekomen worden door een nieuw zakje zaad te kopen?? Vreemd vreemd...
Maar we moeten het ook over het grapje hebben! Ik sla in de Muurstraat al eens graag een babbeltje met passanten, waardoor er mij af en toe iets interessants ter ore komt. Zo wist een buurman te vertellen dat er bij de vorige moestuin in de Muurstraat regelmatig groente 'verdwenen'. Dan kan je dus een bordje plaatsen zoals in deze tuin (niet bij mij hoor!):
Of je pakt het wat grondiger aan en je installeert meteen een camera aan de verkeerspaal vlakbij:
Mooi lachen naar het vogeltje he, haha!*
Courgettes mogen trouwens wel verdwijnen, want het zijn er bijzonder veel dit jaar... Ik ben aan het broeden op een leuk courgette-receptje voor op De zwarte raap, maar dit probeersel zal het alvast niet worden:
Courgette-kaviaar, volgens het gelijknamige recept uit 'De Keuken van Oekraïne'. Ik maakte een paar potten van deze courgettesaus, maar als Bakman zegt dat het wel nog in de loopgraven zou passen, dan zal ik jullie het recept besparen. Dit fotootje deel ik wel graag:
Geen courgette-kaviaar op de toastjes, maar aubergine-kaviaar (ik vind die term niet zelf uit, kaviaar is blijkbaar in mode) volgens dit recept: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/11554/bruschetta-met-auberginekaviaar. Met als kleine aanvulling dat ik nog wat boter doorheen de aubergine klopte, voor een nog beter resultaat. Een aanrader voor wie (veel) aubergines heeft!
Tot de volgend keer, met hopelijk meer nieuws van het Willy N.-front.
* Geen zorgen, het is maar een grapje, er zit daar geen echte camera in! Met dank wel aan mijn schoonpapa, die mijn ontwerp zo mooi uitvoerde. En met dank aan de Doeraki's in Kortrijk, waar ik de mosterd vandaan haalde (maar die met de noorderzon verdwenen zijn?).
Comentarios