top of page

De bom

Weerman Bram stond er wat beteuterd bij tijdens het VRT-journaal. Dat het niet de weermannen waren die de term 'sneeuwbom' gelanceerd hadden, maar dat het de dekselse media was die iedereen op de kast wilde jagen. Ik moest vooral lachen met dit filmpje van De Ideale Wereld, genaamd Apollo 13 cm sneeuw - 'Houston we hebben een probleem, ik moet naar mijn werk en de oprit is bevroren'. Haha! Wij Vlamingen kunnen toch niet goed overweg met een beetje sneeuw he...


Sneeuwbom of niet, er viel ook een bom in ons tuinhuisje, want oei, we zijn nog maar midden januari en alle voorraden zijn op! Geen pompoenen meer, geen opgelegde bietjes, en het laatste potje ingelegde tomatensaus moest er deze week ook aan geloven.
We gebruikten de passata in een leuk receptje, gepikt van Dagelijkse Kost met zelfgemaakte pasta: https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/pasta-pulled-beef-met-verse-pappardelle .

Want verse pasta maken, dat kunnen we hier wel! Bakman en ik kochten een paar jaar geleden een Marcato pastamachine, en als we ons dreigen te vervelen wordt er in het weekend wel eens verse pasta gefabriceerd. Het Meisje rolt dan met haar ogen, want in den beginne was de pastamachine een bron van echtelijke ruzies. Nu de taakverdeling echter duidelijk is (lees: Bakman mag aan de hendel draaien en ik ben het nederige keukenhulpje), toveren we in geen tijd een portie verse pastaslierten tevoorschijn.zelf pasta maken

Trouwens, een kleine tip voor wie zelf wil beginnen pasta maken: droogrekjes voor pastaslierten zijn nergens voor nodig he, een kapstok werkt even goed!DIY pastarek

Ik vind dat onze slierten eigenlijk niet moeten onderdoen voor die van Jeroentje!Voor wie trouwens dit jaar graag gember zou willen kweken (ik schreef er hier al over): januari is de moment om gember te sprokkelen in de winkel! Het best zoek je naar onbehandelde biologische gember met gele oogjes. Een beetje zoals onderaan op deze foto:

zelf gember kweken

Ik heb ondertussen een 7-tal goede stukjes gevonden, die nog tot in april mogen verder kiemen op een warme en droge plaats. Later meer hierover!

Tot slot nog een sneeuwfoto vanuit de Muurstraat, waar onze eerste aanplant een feit is: een schattig vijgenboompje dat ik adopteerde van een collega. Ik moet zo gechoqueerd gekeken hebben toen ze zei dat ze deze zomer alle vijgen in de vuilnisbak gegooid had, dat ik het boompje als kerstcadeautje mee mocht nemen naar huis. We gaan dat boompje hier goed verzorgen, want verse vijgen zijn verdorie een lekkernij!


vijgenboom in de sneeuw


Comments


bottom of page