top of page

Een kleine inzinking en verse gemberthee

Trouble in paradise! Je weet nog wel, het stukje grond in de Muurstraat waar we in oktober een halve meter hooi op dropten om de graszoden op een natuurlijke manier af te breken en het onkruid onder controle te houden.

Mulchen met hooi

Wel, vorig weekend had we vrienden op bezoek en ik dacht hen eens het project in de Muurstraat te tonen. Maar wat blijkt: op het hooi verschijnt overal vers gras!! Kleine sprieten, en hier en daar al een serieuze grasklodder. Aaargh, dat was niet de bedoeling natuurlijk... Het gras is geen oud gras dat doorheen de hooilaag komt piepen, maar is afkomstig van zaden die in het hooi moeten gezeten hebben. Boeh.


mulchen met hooi

Ik kreeg het advies om een nieuwe laag hooi/stro aan te brengen, maar als daar opnieuw graszaden in zitten, eindigen we straks met een hooistapel van drie meter hoog. Alles dan maar in het voorjaar met de hand uittrekken zeker?? Ik kreeg er ook wel een beetje beschaamde kaken van, want op Het Internet lijkt alles altijd zo vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het toch eerder met vallen en opstaan...


Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel, want november is gembermaand! Gember is eigenlijk heel leuk om zelf te kweken, maar je moet even (negen maanden, een gemberzwangerschap!) geduld hebben voor je de eerste gemberknollen kan oogsten. De start begint rond februari in de winkel, met het aankopen van een biologisch stukje gember. Daarna leg je de gemberknol twee maanden op een warme donkere plaats tot er een paar uitlopers verschijnen.


gember kweken

De uitlopers snij je af en leg je in een pot met potgrond (met een fijn laagje potgrond erover). Ik had dit jaar drie uitlopers, stak er twee samen in één pot en de andere in de tweede pot, en kijk, een paar maanden later hadden we toch wel best mooie kamerplanten! De bladeren van de gemberplant kan je op dat moment al gebruiken om er een milde thee mee te zetten.


gember kweken

Vorige week oogsten we de eerste gember, en dan krijg je zoiets:


verse gember

Een beetje een ander zicht dan in de winkel, maar geloof me: de verdroogde gember uit de winkel kan niet tippen aan de pittige vers geoogste gemberknolletjes. Vorig jaar legde ik de oogst in het tuinhuis en liet het daar dan volledig verpieteren (alweer beschaamde kaken), maar nu zit alles netjes in plakjes gesneden in de diepvries. Klaar voor een winter vol gemberthee, santé!


Comments


bottom of page