top of page

Zwarte bessen Grannies

Geef honderd kinderen een schaal met zwarte, rode en blauwe bessen en vraag hen de lekkerste soort te kiezen, en de zwarte bes blijft gegarandeerd eenzaam achter op de laatste plaats. Bovendien (iets wat mij in een zwak moment wel eens woest maakt): zoek op het internet een recept met zwarte bessen op, en je krijgt bijna altijd een recept met blauwe bessen terug. Boeh.

Uit protest, twee odes aan de zwarte bes! En aan de zwarte bessenstruikjes die we dit voorjaar van onze buren kregen en het bijzonder goed doen in de tuin...


Ik zal beginnen met een taart die ik maakte voor Het Meisje, die haar achtjarige feest mocht vieren met de oma's en opa's. Het recept vind je hier: https://www.servingdumplings.com/nl/gerechten/taart-met-zwarte-bessenmousse/

En hoewel mijn taart er iets minder geplamuurd uitziet dan op de site waar ik het recept van haalde (Bakman stal mijn plamuurmes, echt waar!) was de dubbele biscuit met zwarte bessen-mousse om van te smikkelen.

En dan een tweede ode aan de zwarte bes: varenyky! Wie mij een beetje kent, weet dat ik een zwak heb voor gevulde pasta. Ravioli, dumplings,... als we er eens zin en tijd voor hebben, halen Bakman en ik onze pastamachine boven. In het Oostblok maken ze ook ravioli, die gekend zijn onder de naam varenyky (of pierogi, de Poolse variant). In de winter gevuld met aardappel en kool en in de zomer met zomerfruit.


Varensky maak je zo: deeg uitrollen, rondjes uitstekken, vullen met een hoopje bessen en een schepje suiker erop.

Dichtvouwen met een paar kunstige kneepjes.


Daarna koken in water, dan nog even aanbakken in wat boter, en serveren met zure room en kersencoulis (die laatste drie dingen zijn optioneel, maar maken het wel af). Twee uur werk voor een bord dat op vijf minuten leeggelikt was, maar het was de tijd meer dan waard.

Hierbij nog twee zomerse bedenkingen:

  • Ik krijg vanalles van bessen, kersen en groente van de oma's en van buren (en soms geef ik ook wel eens iets terug als het kan) en ik vind dat dan geweldig, de ruilmarkt voor groente uit eigen tuin. We zouden dat eigenlijk veel meer moeten doen!

  • Ravioli maken is handwerk, maar plezant handwerk. Ook dat zouden we veel meer moeten doen! Ik ben intussen goed op weg om een echte Pasta Grannie te worden, die aan een tafeltje buiten met een doekje op mijn hoofd pasta's zit te rollen. Volgend jaar ga ik dan eens een paar Pasta Grannies in spe ronselen, dat ik daar niet meer alleen moet zitten he....
Comments


bottom of page