top of page

Soberheid

Sinds de verbindingsweg tussen Waregem en Wortegem afgesloten is, volgen Bakman en ik elke werkdag een omleiding om thuis te raken. Al van de eerste dag van de omleiding vallen mijn ogen bij het voorbijrijden op dit:

Kruis soberheid

Een duidelijke oproep tot SOBERHEID! Het is mij niet helemaal duidelijk voor wie die boodschap bedoeld is, maar misschien net daarom voel ik mij altijd een beetje ongemakkelijk als ik langs het kruis passeer. Want dan zit ik 's avonds vier soorten erwten voor te weken, en spookt het beeld van het kruis opnieuw door mijn hoofd, samen met een klein stemmetje dat fluistert 'is één soort erwten weer niet genoeg misschien?' Of 'wat is er eigenlijk mis met gewone tomaten'?Aubergine Slim Jim, White Egg, Prosporosa, Mitoyo, Tsakoniki

Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg! Maar kijk, ik kan daar dus niets aan doen he... Mijn kinderlijke geest laat zich nogal snel verleiden tot de aankoop van zaden met namen zoals 'Thunder Mountain Longhorn' of 'Aji Charapati Peach'. Een beetje kleur en vrolijkheid moet toch wel kunnen zeker, en van eenheidsworst* wordt niemand gelukkig.
Dusja, het is hier weer al leuk geweest de laatste tijd, met 4 soorten erwtjes, 5 soorten radijzen, 2 soorten tuinbonen, 5 auberginesoorten, 10 tomatenvariëteiten, 5 pepersoorten en nog een paar andere dingetjes voorgezaaid. Eindelijk lente! 'Of God dat dan kon zien, dat we niet sober leefden', vroeg Het Meisje toen we langs het kruis reden. Maar God zal dat wel kunnen appreciëren zeker, dat we vreemde eenden in de bijt de kans geven. Zoals mijn twee chayotes, voor wie ik een kleine klimconstructie moest maken:


Chayote kweken

Om dan twee dagen later dit te zien:


Chayote kweken

FOEI, foefelarij bij de ander! Van elkaar blijven he!! En ook: welke klimconstructie ga ik in godsnaam moeten in elkaar knutselen, om enerzijds de huiselijke vrede te bewaren en anderzijds deze gekke plantjes meester te kunnen die wel 5 cm per dag groeien. Tegen midden mei zitten ze tegen het plafond!


Tot slot, om het begin van de lente te vieren, kreeg ik van onze vrienden van de Circusbrouwerij een paar verse hoppescheuten en fabriceerden we daar een lekker pistoletje mee. Smakelijk!


gepocheerd ei met hoppescheuten

*Een weetje van Wikipedia: Einheitswurst ontstond in november 1916 in Berlijn. Goedkope en duurdere stukken vlees mochten vanwege de in de Eerste Wereldoorlog opgetreden schaarste niet meer afzonderlijk worden verkocht maar werden onherkenbaar dooreen gemengd tot een product dat voor iedereen gelijk was en waarvoor een maximumprijs gold.
Comments


bottom of page