top of page

Plantens(ch)eut

Oeioei, de laatste tijd zagen we vooral dit uit ons raam:


Regen, regen en nog eens regen, brrrr. Er stroomt vermoedelijk een paar percentage Schots bloed door mijn aderen, want regen en lage temperaturen werken nooit echt in op mijn gemoed, maar anderzijds ben ik er niet rouwig om dat ik een deel van mijn plantgoed lekker warm binnen kan observeren.

En hierbij wil ik graag iets fascinerends met jullie delen, namelijk de vorming van spiraalvorminge ranken bij onze reuzenklimplant. Alles begint dus met een lange rechte rank die zich aan het uiteinde rond het klimtouw wikkelt:


rank klimplant


Om dan, pief poef paf, een paar uur later naar dit getransformeerd te zijn:


rank klimplant

De perfecte ressort*, geniaal! De muggenzifters onder ons zullen wellicht opmerken dat de ressort niet perfect is door het kleine knikje in het midden, maar daar is een uitleg voor: er begint een wikkeling bovenaan en een wikkeling onderaan, en in het midden ontmoeten beide kronkels elkaar. Ik ben dan waarschijnlijk een gigantische plantenseut, maar dat is toch fantastisch! En ik ben niet de enige die dat vindt, want in 1873 schreef Darwin het boek 'On the movements and habits of climbing plants', waarin alle mogelijke klimmechanismes van planten uit te doeken gedaan worden. Ik zal toch eens moeten investeren in een wildlife camera, of een extra dag verlof zou ook al welkom zijn, want het is bijzonder frustrerend dat de ressort altijd gevormd wordt op momenten dat ik ofwel op het werk ben, ofwel in mijn bed lig. Doorgestoken kaart!


Oja, en zoals beloofd: een update vanuit de Muurstraat, waar eigenlijk alleen maar goed nieuws te melden is... De aangeplante bloemen doen het prima (al lijken een aantal hazen verlekkerd te zijn op de echinacea), de eerste aardperen komen boven piepen en ik kreeg al een bonte mengeling van plantjes cadeau (bessen, vijgen, bloemen, tuinbonen, kardoen, ...) waardoor er al veel meer staat dan aanvankelijk voorzien. Dit weekend zaaide ik ook een kleine bloemenweide aan de straatkant in. Met een mengeling van gekochte en gekregen zaden:


De vogels zullen goed gelachen hebben met de mengeling in de doorzichtige doos (gekregen van een gulle schenker), want die bleek vooral walnoten en pitten te bevatten, haha! Ik hoop vooral dat de bloemenweide zal lukken, want het vrijmaken van de grond was bij momenten een strijd op leven en dood met de meterslange brandnetelwortels**:


Brandnetelwortels

Waardoor ik af en toe thuiskwam met een werkbroek in deze staat:... en Bakman het niet kon laten om te vragen of ik de brandnetels soms liggend op mijn buik uittrek, grmbl. Ik keek onlangs nog eens naar het filmpje van 'Voer de bij bij' (het volledige filmpje zie je hier: https://vimeo.com/814894423 ) over hoe je de grond moet voorbereiden als je een bloemenweide wil zaaien, en de Hollandse brandnetels blijken verdorie veel eenvoudiger te verwijderen:


Handschoentjes aan, plukken maar, en klaar is Kees! Kwestie van in het juiste land geboren te worden zeker?!


*Uit het Vlaamse woordenboek: ressort (de ~ (m.), ~s): veer, vering.

**Niets tegen brandnetels trouwens, er zijn er genoeg op het stukje grond in de Muurstraat die mogen blijven staan.

Comments


bottom of page