top of page

Over vlees en een recept van Donald

Het is een ietwat ongemakkelijke bekentenis die ik hier moet doen: Koning Vlees is helaas nog niet verdwenen uit ons huishouden. Concreet eten we een drie- à viertal keer per week vlees, en hoewel dat al een stuk minder is dan toen Bakman en ik net samenwoonden, is dat nog altijd wel best veel. Er zijn een paar verzachtende omstandigheden, zoals Het Meisje dat ermee dreigt mentaal en fysiek weg te kwijnen als ze niet af en toe een royale portie kip met currysaus krijgt. Een tweede obstakel is het feit dat we hier zoveel mogelijk bewerkt voedsel vermijden waardoor groenteburgers en aanverwanten normaal niet in huis komen. Dus vraagt een vegetarische maaltijd vaak wat meer denkwerk en creativiteit, wat mijn punthoofd niet altijd kan opbrengen. Ter illustratie: ik had nog een schattig boerenkooltje met sneeuwmuts staan in de tuin:


Boerenkool

Maar Het Internet lijkt maar één boerenkoolgerecht te kennen, namelijk oer-Hollandse stamppot met boerenkool en rookworst. Het ontbrak mij helaas aan inspiratie om het gerecht tot iets vegetarisch om te toveren, dus zag ons avondeten er zo uit:

Boerenkoolstamppot

Ik weet niet of jullie dat ooit al aten, maar rookworst blijkt eigenlijk gewoon een Mega Zwanworst te zijn, bwurk! Volgende keer wordt het gewoon stamppot met een omeletje hoor...

Maar goed, om te boeten voor mijn zonden, deel ik hier graag een vegetarisch recept om de vingers bij af te likken: https://cooking.nytimes.com/recipes/1020705-cheesy-spicy-black-bean-bake Een recept van de New York Times zowaar, hola! Met eigenlijk maar drie basisingrediënten, namelijk zwarte bonen, Manchego kaas en tomaten (vers in de zomer, of gewoon uit blik in de winter). Ik probeerde het gerecht smakelijk te fotograferen, maar dat lukt dan toch minder goed dan in de krant:

Bonenschotel

Maar toch, probeer het recept zeker eens uit! Het artikel van de New York Times zit helaas achter een betaalmuur, maar dankzij mijn uitstekende connecties met vriend Donald in Amerika wist ik het recept toch te bemachtigen, zie onderaan deze blog...


Tot slot kan ik tot mijn vreugde meedelen dat ik er weer ingevlogen ben in de Muurstraat. 'Het hompige land wacht' lees ik in De mierenkaravaan van Mariken Heitman, en dat klopt helemaal. Heel veel zin om weer buiten te zijn! Tot later!


moestuin

Bonenschotel van Donald


Ingrediënten: een paar teentjes look, twee blikken rode of zwarte bonen*, één blik tomaten zonder pel, 150 g Manchego-kaas (geraspt), peper en zout, één theelepel paprikapoeder, wat chilivlokken (optioneel) en een halve theelepel komijnpoeder

Bereiding:

  • verwarm de oven voor op 220°

  • laat de bonen uitlekken in een vergiet en spoel vervolgens af onder de kraan

  • pel de teentjes look en snipper fijn

  • mix de tomaten tot een egale tomatenpulp

  • verwarm in een kookpot wat olijfolie en fruit de look licht aan

  • voeg de tomatenpulp, het paprikapoeder, de komijn en de chilivlokken toe en stoof even aan

  • voeg vervolgens de bonen, een half blik water, peper en zout toe en laat nog even verder verwarmen

  • giet het mengsel in een ovenschaal en bedek met de geraspte Manchego-kaas

  • zet tien minuten in de oven (eventueel met de grill aan voor een krokant korstje)

Bijzonder lekker met alle soorten brood en een groen slaatje voor extra groente!


*je kan uiteraard ook gewoon droogbonen gebruiken (nacht voordien weken en vervolgens lang genoeg laten gaar koken). Eigenlijk is dat volgens mij nog beter dan bewerkte bonen uit blik!

 

2 Comments


Elisabeth
Feb 25

Groetjes, Elisabeth

Like

Guest
Feb 25

Karola's Kitchen heeft goeie plant based receptjes met boerekool!

Like

Ook een moestuinbericht? Laat het me weten!

Bedankt voor de inzending!

bottom of page