top of page

Het lijstje van de Colruyt

Bakman en ik zijn gewoontedieren, zeker als het op winkelen aankomt. Concreet wordt hier elke donderdag een boodschappenlijstje gemaakt, waarmee Bakman de vrijdag naar de Colruyt trekt om inkopen te doen voor de hele week. Efficiëntie ten top! Meer nog, het lijstje wordt niet zomaar opgesteld, maar volgt zo goed mogelijk de rayons van de Colruyt van Oudenaarde (te beginnen dus met wijn, en te eindigen met choco en crackers). Dat verhoogt de efficiëntie nog meer en maakt dat Bakman topsnelheden kan halen met zijn winkelkar.

Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen: tijdens augustus en september ziet ons lijstje er af en toe zo uit:


Een schuine streep bij de start van de koelafdeling: geen groente nodig! Alles vers uit eigen tuin! Dat is toch wel een heel klein groot geluk! Want er zijn tomaten, en courgette, en boontjes en hoewel er heel veel van hetzelfde is, valt er toch wel nog altijd iets creatiefs mee te doen.

Een paar jaar geleden kochten we bijvoorbeeld der Lurch Super-Spiralschneider, om courgette in lange courgetti sliertjes te spiralizeren (recepten vind je onder andere hier: https://www.libelle-lekker.be/artikelen/179110/7-recepten-met-courgetti). Bijzonder tevreden over dit staaltje Deutsche Gründlichkeit; je kan mij altijd boeken voor een gratis Spiralschneider demo...


Super-Spiralschneider

En voor wie met misvormde, gebarsten of overrijpe tomaten zit, is het Spaanse pan con tomate een lekkernij. Stap 1 is makkelijk: tomaat raspen tot op het vel (de zaadjes hoeven er niet uit gezeefd te worden).


Daarna op smaak brengen met olijfolie, peper en zout; aanbrengen op een stukje stokbrood of een toastje en eventueel afwerken met de nodige ornamenten.... Njammie!


pan con tomate

Oja, en misschien herinnert er zich iemand nog hoe Het Meisje twee tomatenzaailingen uit de vuilnisbak viste en ze in een gouden pot plantte. Dat bleek uiteindelijk wel een goede zet, want kijk eens wat een mooierds dat voortbracht! Het ras is Brandywine Yellow, maar Brandywine Orange was misschien een betere benaming geweest want eenmaal volledig rijp kleuren ze mooi oranje.


Brandywine Yellow

En tot slot: ik stopte vorige week een briefje in een brievenbus, en daarmee is misschien het begin gemaakt van iets nieuws. Spannend! Ik hou jullie op de hoogte!Comments


bottom of page