top of page

Fake Plastic Trees (en een prettige Kerst!)

Sinds Bakman en ik samen wonen, hebben we altijd een echte kerstboom gehad. Als plichtsbewuste burgers plantten we die elk jaar ook terug uit na de feestdagen, zodat we altijd wel een paar jaartjes met hetzelfde exemplaar deden. Tot we drie jaar geleden per ongeluk een kleine scheve lelijkerd kochten, die na twee keer heruitplanten alleen maar schever en lelijker werd. Gedaan met de kerstboomellende, alle principes overboord: Bakman haalde zijn ecocheques boven en shopte een kunstboom!


Mooi is hij wel hoor, daar niet van, maar toch, het wringt een beetje... Ik bekeek de videoclip nog eens van Fake Plastic Trees, de iconische song van Radiohead (de clip vind je hier). En hoe meer ik naar de clip kijk, hoe meer Thom Yorke's loensoog mij beschuldigend aankijkt:


Her green plastic watering can

For her fake Chinese rubber plant

In the fake plastic earth

That she bought from a rubber man

In a town full of rubber plans

To get rid of itself


Oepsie! Maar toch, het is niet allemaal fake plastiek hier... Mijn collega's, die helemaal kerstminded zijn, kochten vorig jaar een mini kerstboompje bij de Albert Heijn. Na de feestdagen nam ik het mee naar huis en plantte het terug uit. En kijk, een paar centimeter groter dan vorig jaar en heerlijk ruikend naar verse kerstboom staat hij terug te blinken op het bureau, geflankeerd door drie vrolijke kerstgnooms. Kerstkitsch ten top!


eetbare spar en den

Om in het thema kerstboom te blijven: in november deed ik mee aan een wildplukwandeling georganiseerd door Via Natura, en leerde er dat sparren en dennen niet alleen als versiering kunnen gebruikt worden, maar ook eetbaar* zijn, en dat je de naalden perfect kan gebruiken in siropen en thee.


sparrenzout

Speciaal voor de kerstspecial van De zwarte raap pluimde ik het exemplaar op het werk en gebruikte een paar takjes om er sparrenzout van te maken. Naalden fijnmalen in de vijzel (want we willen niet eindigen met een geperforeerde kerstboomslokdarm) en mengen met zout, klaar is kees! Ik strooide wat sparrenzout over onze kerstkaasbal en het zal wel lekker geweest zijn want de kaasbal verdween als sneeuw voor de zon (vermoedelijk loopt Het Meisje met een halve bol in haar buik rond...).


sparrenzout op een kerstkaasbal

En voor de rest wens ik jullie uiteraard nog een Zalig Kerstfeest... En dat het vanaf nu mag gedaan zijn met die omwaaiende kerstbomen he!


*Let wel, niet alles is eetbaar, taxus is bijvoorbeeld zeer giftig! Een paar handige tips vind je onder meer hier: https://wildeschool.nl/zijn-alle-naaldbomen-eetbaar/

Comments


bottom of page