top of page

Brooddoos-transformaties #1

Bakman en ik zijn brave burgers, dus elke morgen maken we plichtsgetrouw onze brooddoos klaar voor we naar het werk vertrekken. Dat ziet er dan meestal zo uit:

Een droge bruine boterham, beleg en iets van rauwkost om toch het gevoel te krijgen dat we goed bezig zijn. Laat boterhammen al sinds mijn kindertijd de minst favoriete maaltijd van de dag zijn, en je begrijpt dat ik af en toe wel eens tegen Bakman mompel dat het toch niet kan dat ik zo tot het einde der dagen saaie boterhammen moet eten.


Vol goede intenties volgde Bakman via zijn werk een paar jaar geleden de cursus 'De gezonde brooddoos', maar tijdsgebrek 's ochtends doet ons meestal teruggrijpen naar de vaste formule brood - saai beleg - toch iets van groente of fruit. In het weekend kan er echter wel eens een extraatje van af en toen ik een tijdje geleden in het boek 'Van wafel tot koek' van Regula Ysewijn zat te bladeren, stootte ik op smakelijk erfgoed uit het Pajottenland: vers roggebrood, rijkelijk besmeerd met plattekaas en plakjes radijs. Laat nu net onze eerste oogst radijsjes binnen zijn (op de foto ijskegeltjes en paarse lenteradijs), dus moest dit uitgetest worden!

We lieten ons eens goed gaan, met dikke sneden roggebrood, plattekaas met kruiden uit eigen tuin en onze schattige radijzen. En een Geuze, want dat hoort er blijkbaar bij! Een eervolle vermelding voor Bakman trouwens, die de wedstrijd de mooiste boterham smeren won. Ik weet niet hoeveel boterhammen we aten, maar het waren er alleszins meer dan gemiddeld...


PS: wie niet van pikante radijzen houdt, kan ze ook altijd gewoon bakken of grillen, dan verliezen ze wat van hun scherpte.


Comments


bottom of page