top of page

Verborgen schatten

Niet ver van ons huis is de golf van Oudenaarde. Bakman gaat er wel eens graag een toertje lopen en komt dan trots als een hondje met gevonden golfballen terug, waardoor ik mijn tuinklompen af en toe in volgende toestand terugvind:

Maar voor de rest hebben Bakman en ik niet zoveel met de golf, zeker sinds ik twee jaar geleden op een receptie voor 'de buren van de golf' een glas champagne liet vallen en zo Bakman en mezelf ten schande bracht. Maar toch, in de bossen rond de golf zit een goed verborgen schat: de kapel van de verloren golfbal. Niet verzonnen, het naamkaartje hangt erbij! Iedere herfst breng ik de kapel uit nieuwsgierigheid een bezoekje, en op een foto die ik 2019 nam, zag dat er zo uit:

Kapel van de verloren golfbal

Maria met een aureool van golfballen, een mirakel! Maar tot mijn consternatie zag ik vorige week dit:

Kapel van de verloren golfbal

Geen aureool meer, maar een zielige ondergepoepte oranje golfbal! Dat is dan heiligenschennis he! Wie is de dief???

Ook in de deeltuin stootte ik nog op een verborgen schat: een hele rij uit de kluiten gewassen rode bieten. Rode bietjes vallen hier in de smaak, omdat ze vaak gecombineerd worden met honing of andere zoetigheid, en wij nu eenmaal zoetebekjes zijn. Ik deed vier kolossen uit en maakte er ingelegde zoete bietjes van, het recept kan je onderaan de blog vinden.

Ingelegde rode bietjes

Het recept komt van mijn schoonmama en is hier al een paar jaar een groot succes (we gebruiken het bijvoorbeeld samen met patatjes en wortelen in een ovenschotel). Een blik op de ingrediënten verklaart ook waarom het zo lekker is: de nodige suikers en olie zijn rijkelijk voorzien, haha.


Een derde schat zat wat verborgen in de moestuin, gezaaid in augustus als 'zwarte rammenas', maar dat blijkt toch een foutje te zijn, want het is Japanse minowase radijs. Het zijn er een 20-tal en ik moet nog even bedenken wat we ermee gaan doen, maar dat komt wel in orde!

Japanse minowase radijs

Voor de rest wens ik jullie allen een leuke herfstvakantie, en zoals beloofd, hieronder het recept van de bietjes!


Inleg van rode bieten (voor 4 grote of 8 kleine bietjes)


  • De rode bietjes met schil koken. Wanneer de bietjes zacht zijn komt de schil er gemakkelijk van los en kan je de bietjes fijn snijden.

  • Ondertussen 4 ajuintjes fijn snijden en laten sudderen in 12 lepels olijfolie. Hieraan 8 laurierblaadjes, peper en zout, 3 à 4 kruidnagels, 1/4de liter water en 1/4de liter azijn toevoegen en dit alles gedurende 10 minuten laten koken.

  • Nu 250 g suiker en de fijngesneden rode bietjes toevoegen. Dit alles nog gedurende een 15-tal minuutjes laten sudderen.

  • In gesteriliseerde potjes doen en onmiddellijk sluiten. De potjes omdraaien om te bewaren.

  • Smakelijk!

Comments


bottom of page