top of page

Down memory lane

Bij gebrek aan mooi weer, een paar (zonnige) jeugdherinneringen!


1. Patatten kappen*


Onder de brandende zon, met een strikte rolverdeling: opa de kapper en ikzelf de patattenraper. En met gevloek als een aardappel wordt gespietst aan de spitvork, en gedreig dat ik een vinger ga verliezen als ik niet op tijd weg ben bij het kappen. Nu, ruim twintig jaar later (en nog steeds in het bezit van tien vingers), diezelfde rolverdeling, met Bakman als de kapper en ikzelf als de raper. En met hetzelfde gevloek en gedreig. Maar om dan toch trots te eindigen met twee emmertjes vroege aardappelen!

2. Onkruid uitdoen


Samen met de rolluiken kuisen, een terugkerende zomerklus als kind. Opnieuw onder de brandende zon, maar nu met de walkman van opa afgestemd op Radio 1, helemaal meelevend met Jan Ullrich in de Tour de France. Het bleek later de verkeerde om voor te supporteren, maar de liefde voor de Tour is gebleven.

3. Tomaten uit eigen tuin, met een sjalotje en olie en azijn

koude pla

Bij een koude pla, zoals hierboven, of gewoon bij een biefstuk met frietjes. En dan het olie-azijn mengsel dat op het einde overblijft tot de laatste druppel opdrinken, want veel lekkerder dan dat bestaat toch niet. 'Dat ik de hele avond op de pot zou zitten van alle olie', zei oma dan, maar zo erg kan het niet geweest zijn want nog steeds gaat geen druppel van het mengsel verloren hier.

tomaten azijn

En ja, onze eerste tomaatjes zijn eindelijk rijp! Met een bang hartje, want twee jaar geleden verloren we na een zeer natte juni-maand alle tomaten aan de tomatenplaag. Fingers crossed dus!


* Aardappelen rooien, voor de niet West-Vlamingen onder ons.

Comments


bottom of page