top of page

Trick or treat

Ik heb er een paar dagen over zitten nadenken, of ik Halloween nu afgrijselijk of leuk vind, maar ik moet het antwoord schuldig blijven... Bakman en ik stammen nog uit de tijd dat er van Halloween geen sprake was en we met lichte weerzin het fenomeen van de griezelmaskers, pompoenen en strooptochten langs de deuren van onschuldige burgers zagen opkomen. Maar kijk, sinds de komst van Het Meisje zijn er toch enige zaken veranderd, met een deelname aan de plaatselijke Halloweentocht tot gevolg. Verkleed rondlopen als Dracula is een stap te ver, maar het kleinste pompoentje uit onze tuin werd wel versneden tot (misschien te schattig??) griezelhandtas en leverde een berg snoep van Chinese makelij op!

Los van het hele trick or treat gedoe, ben ik wel helemaal fan van pompoen als groente. Dat de voedselverspilling in Europa elk jaar een paar dramatische hoogtepunten bereikt, onder andere rond Halloween, leidde in Engeland tot de Eat your Pumpkin campagne (de link met onder meer een receptenboekje vind je hier: https://www.hubbub.org.uk/eat-your-pumpkin). De mogelijkheden van pompoen zijn inderdaad eindeloos; we mogen de overschotten dus niet harteloos wegsmijten hé! Zo zijn we hier de laatste tijd nogal in de ban van pompoenstoemp: gewoon pompoen in blokjes doen, roosteren in de oven tot ze gaar zijn, intussen eenzelfde hoeveelheid aardappelen koken en beide fijn pureren. Met voldoende kruiding en wat Parmezaanse kaas erdoor geraspt een lekkernij bij zowat alles!


Of pompoenlasagne met savooi (laagjes lasagne, afgewisseld met pompoenpuree, savooi en bechamelsaus):


En pompoensoep, uiteraard! Deze foto kreeg ik door vanuit het ouderlijke huis (met zure room, quinoa en geroosterde kikkererwten, allen daarheen!)


Tot slot, deze groene beauty spotte ik nog in de deeltuin:

Lang gedacht dat er enkel eetbare oranje pompoenen bestaan, maar het tegendeel is dus waar. Groen, grijs, wit, gepikkeld of helemaal glad, aan variëteiten geen tekort. Dat ruikt naar een projectje voor volgend jaar zeker?!

Comments


bottom of page