top of page

De hoogste, de opvallendste, de feeëriekste en de snoeperigste.

De zomer vordert, tijd om nieuwe dingen te oogsten! Waaronder vier knapperds: de hoogste (aspergeboon), de opvallendste (fluomelde), de feeëriekste (patisson) en de snoeperigste (chioggia-biet).


1. De hoogste (en de langste)


Ieder jaar proberen we aan onze pergola een klim-experiment uit, waarbij we groente naar omhoog laten klimmen. Vorig jaar was het de beurt aan olijfkomkommer (niet te eten) en bittermeloen (niet te eten maal twee); dit jaar was de aspergeboon of kousenband aan de beurt. Kousenband is een lange sperzieboon die groeit aan een klimplant die gemakkelijk vier meter hoogte haalt. Uitgeplant in een moestuinbak slingerden de peulen zicht inderdaad razendsnel (zeker 5 cm/dag) langs touwen die Bakman en ik van boven naar beneden spanden.

Na een tijdje verschijnen er ook bloemen en bladeren aan de stevige stengel. Bijzonder mooie bloemen zelfs, en wie geen serre heeft is bevoorrecht, want in een serre gaan de bloemen blijkbaar maar zeer zelden open.

Eens de bloemen uitgebloeid zijn, verschijnen er telkens twee bonen, die ook in sneltempo groeien en al gauw drie keer langer worden dan een gewone prinsessenboon. De bonen zijn ideaal om te wokken (eerder dan te koken).


2. De opvallendste


Geplukt in de deeltuin, waar het zich als een gek verspreidt: boom-spinazie of fluomelde. Je kan er eigenlijk niet naast kijken, want de topjes van de planten zijn van een fluo-roze laagje voorzien, net alsof tuinkabouters met een felroze spuitbus passeerden. Koud te gebruiken in een slaatje, of zoals wij het deden, in een omelet.

3. De feeëriekste


Ik kocht dit jaar in de Aveve een patisson-plantje, zonder eigenlijk goed te weten wat het was en in de veronderstelling dat de patisson tussen mijn maïs ging kruipen, zoals bij een pompoenplant. Blijkt dat de patisson eerder de hoogte in groeit, en zeer schattige mini-ufo's vormt.

Eerst nog groen, maar eens volgroeid mooi wit (althans bij de variëteit die wij staan hebben).

De smaak van patisson ligt tussen pompoen en courgette (Bakman vindt het vooral smaakloos), maar als je het opensnijdt en klaarmaakt zoals een opgevulde courgette, dan wordt een kinderhart zoals dat van Het Meisje en mezelf daar toch wel blij van!


4. De snoeperigste


En tot slot, niet alleen heel lekker, maar ook heel mooi: de chioggia-biet! Aan de buitenkant ziet de chioggia-biet eruit als een ordinaire biet, maar eens opengesneden verrast de biet met een prachtig wit-rood patroon. Recht uit de candy shop, olé!Коментарі


bottom of page